X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
USD

Kendi Google Aramanızı Web Sitenize Entegre Edin

AnasayfaHaberiniz Olsun.Kendi Google Aramanızı Web Sitenize Entegre Ed...

Google, web'deki en büyük ve en iyi bilinen arama motorudur ve web sitelerinin rekabete ayak uydurması için mutlak bir zorunluluk haline gelmiştir. Ayrı bir Google Özel Arama Motoru veya ÖAM, web sitesi yöneticisinin web sitesinde arama kutusuyla kendi aramasını girmesine olanak tanır. Bu, web sitesinin yalnızca içeriği daha hızlı aramakla kalmayıp aynı zamanda - istenirse tüm ağı da arayabileceği anlamına da gelir.

Aşağıda, kendi Google aramanızı web sitenize nasıl entegre edeceğinize ilişkin adım adım talimatları açıklayacağız.

1. Kendi Google aramanızı (ÖAM) oluşturun

Her şeyden önce, ÖAM'ye Google Denetim Masası'ndan kaydolmanız gerekir. Bu genellikle Google Web Yöneticisi Araçları, Gmail, AdSense vb. gibi diğer Google hizmetleri için de kullandığınız normal Google hesabınızla mümkündür. Google, bazı kayıtların gizlenmesini sağladığından, doğru bağlantıyı burada bulabilirsiniz: https://cse.google.de/cse/

Bu hizmetlerden herhangi birini kullanmıyorsanız, bir hesap oluşturmanız gerekir, çünkü bir Google hesabı olmadan web siteniz için kendi Google aramanızı CSE kullanamazsınız.

Kontrol panelinde oturum açar açmaz menüdeki "Yeni arama motoruna" gidin, Google aramanızın dilini ayarlayın ve ÖAM tarafından aranacak sayfaların URL veya URL'lerini girin. Bu, tüm web siteniz veya belirli alt sayfalar da olabilir.

www.bing.de gibi yabancı bir URL veya Wikipedia gibi tamamen farklı bir web sitesi bile kullanılabilir. Gerekirse, bu şekilde çeşitli ÖAM'ler de oluşturabilirsiniz. Ad, URL'ye göre otomatik olarak atanır, ancak istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

2. ÖAM için erişim seçenekleri

ÖAM'ye erişmenin iki yolu vardır. Birincisi, arama motoruna ulaşmak için tarayıcıya girmeniz gereken genel bir URLdir. İlgili URL, ÖAM'yi de oluşturduğunuz kontrol panelindeki seçeneklerde bulunabilir. Bu seçenek özellikle harici arama sorguları için veya aramayı doğrudan kendi web sitenize entegre etmek istemiyor veya teknik olarak yapamıyorsanız daha uygundur.

İkinci seçenek ise, Google aramasını bir arama penceresinden kendi web sitenize eklemektir. Bu varyant daha pratik ve en yaygın kullanılanıdır. Bir HTML kodu, web sitenizdeki herhangi bir konuma bir arama penceresi eklemek ve arama terimlerini girerek doğrudan sayfada arama yapmak için kullanılır. Aşağıdaki bölümde, bu kodu web sitesine nasıl yerleştireceğinizi ve nereden edinebileceğinizi göstereceğiz.

3. Arama kutusu için ÖAM kodu oluşturun

Arama kutusunu oluşturmak nispeten kolaydır. Tek yapmanız gereken kontrol panelinde uygun arama motorunu seçmek ve ardından Kurulum -> Temel Bilgiler'e gitmek. Burada "Kod Al" adlı bir düğme bulacaksınız.

Bu düğmeyi tıklayarak, web sitenizde Google CSE aramasını görüntülemek için gereken kodu oluşturursunuz. Şimdi bunu web sitesine entegre edelim ve arama kutumuz da zaten var. "Görünüm ve Tasarım" menüsünde yine de farklı tasarım seçenekleri arasından seçim yapabiliriz. Böylece aramanın yalnızca bir sayfada gösterilip gösterilmeyeceğine veya arama sonuçlarının yeni bir pencerede görüntülenip görüntülenmeyeceğine karar verebilirsiniz.

4. Kodu web sitesine yerleştirin

İlgili tasarım için oluşturulan kod artık web sitenize yerleştirilmelidir. Kişisel Google aramanızı belirli bir sayfada, örneğin tanımladığınız ana sayfada oluşturursunuz veya HTML snippet'ini birçok tasarım için önceden belirlenmiş kutulardan birine koyarsınız.

 

Tek bir sayfaya yüklerken, burada Editörün kaynak kodu moduna girmesi gerektiğini not etmek önemlidir. Aksi takdirde Google araması yerine sayfanızdaki komik kod karakterlerini görürsünüz.

Kutuları olan tasarımlar için, doğru mod burada kullanıldığı için kodu doğrudan kopyala ve yapıştır yoluyla girebilirsiniz. Şimdi sadece kaydet ve işlem tamamlanmıştır. Kendi Google aramanız sayfanıza zaten başarıyla yüklendi.

5. Son dokunuş

Son dokunuş olarak, otomatik tamamlamanın etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğine hala karar verebilirsiniz. Bu, Google CSE kutusunun kodunu değiştirerek kolayca ve hızlı bir şekilde yapılabilir.

EnableAutoComplete seçeneği buradaki komuttur. Varsayılan olarak, arama sırasında otomatik tamamlama devre dışı bırakılır. Etkinleştirme komutunu değiştirirseniz, otomatik tamamlama etkinleştirilir. Kod ayrıca arama sonuçlarının görüntülenme biçimini de değiştirebilir.

Eğer iyi derecede İngilizce biliyorsanız, burada daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz: https://developers.google.com/custom-search/docs/tutorial/creatingcse


Top